Skip to content
Menu

Festus de km. 0

Pensar que una plataforma com el Festus hagi de comptar amb propostes sorgides localment, no és cap obligació ni mirada curta, és quelcom natural. La cultura i les arts, reverberen amb força molt a prop de l’epicentre que cada any s’estableix al festival, ja des de molt abans de la seva existència, amb artistes que en algun moment o altre han trepitjat els nostres/seus carrers, com a públic, com a plataforma de sortida, o de visita en el seu camí de consolidació. El Festus aposta pel talent de casa i el de fora, la millor manera de trobar la mescla en reconeixe’ns en les semblances i particularitats.

DAN PERALBO
I EL COMBOI

La música és un dels nostres punts forts, com a poble, i comarca, sempre ho ha sigut. En els escenaris del festival i en la seva versió “off”, que torna aquest any. En Dan Peralbo no només és un pescallunes intrèpid, fill també d’un il·lustre músic com en Tino, si no que també ho mostra orgullós en la seva música i manera de ser. Ell i El Comboi han arribat per quedar-se, i presentaran el seu nou disc, Miris com t’ho miris, en el millor lloc i moment possibles.

GERMÀ
AIRE

El planter vigatà és inesgotable i sinònim de bona música sorgida de la boira, i un dels seus màxims exponents actuals, Germà Aire, també tenen nou disc sota el braç, Gornal, i un so que evoluciona en textures de cotó i sintetitzador amb el seu pop tan orgànic com d’orfebreria.

Grandia / Juvanteny / Martorell / Vilajuana

Una proposta que més que un concert, serà una cerimònia sonora és la del col·lectiu Grandia + Juvanteny + Martorell + Vilajuana, amb un pescallunes d’adopció entre ells, amb Acte de Fe. Amb la veu, la viola de corda, artiphon, sintetitzadors, una intel·ligència artificial instruïda amb 11.000 partitures religioses, que escolta i toca en temps real, grafisme semiautomàtic… una exploració de la nostra relació amb la tecnologia, amb les similituds que té amb la religió, i amb les eines implicades en ambdós processos (jerarquia, simbologia i iconografia, gestió de l’ànima, poder, arquitectura…), i de l’impacte que té aquesta relació en nosaltres mateixos. Un espai emblemàtic del poble com els Jardins de l’Espona serà el lloc per gaudir d’aquesta proposta tan singular.

LAIA
SOLÉ

El Festus és un festival d’arts de carrer, i com a tal té uns testimonis muts, de pedra, maó i ciment, que contenen molta vida. L’habitatge vertebra una bona part del programa d’aquest any i tenim dos artistes que ens ajudaran a mirar-los amb ulls diferents. La Laia Solé és també investigadora i educadora, actualment a la universitat del seu Vic natal, després d’un periple educatiu als EUA. Ha creat un cos de treballs, exposats en llocs com Nova York, i Sao Paulo, centrat en l’espai i la seva experiència, al que s’aproxima i hi respon a través de materials, processos i accions diverses. L’espai com a element clau en l’experiència contemporània. A Torelló es pregunta:  “com serien els espais que habitem si les dones haguessin pogut treballar com a arquitectes en el passat?”

JORDI
CASAS

D’aquí mateix és en Jordi Casas, fotògraf i director d’art i vídeo, implicat en la vida social i política del poble. Amb les seves eines i mirada particular, presenta No visible, on ha volgut posar el focus en les realitats de gent invisibilitzada, en persones que habiten espais físics i socials ignorats o desconeguts per la majoria. Persones que en la mirada dels altres no són, no habiten, però que la realitat, per difícil de percebre que sigui darrera el tel del prejudici, pot ser revelada amb la fotografia com a eina i vehicle d’alguna cosa que va més enllà.