Skip to content
Menu

Grandia / Juvanteny / Martorell / Vilajuana

Acte de fe

Música
Dissabte
21.45 h
Jardins de l’Espona
50 min
Gratuït amb reserva prèvia
Acte de fe

Acte de fe és una exploració de la nostra relació amb la tecnologia, amb les similituds que tenim amb la religió, i amb les eines implicades en ambdós processos (jerarquia, simbologia i iconografia, gestió de l’ànima, poder, arquitectura…), i de l’impacte que té aquesta relació en nosaltres mateixos.   

La recerca pren forma de cerimònia sonora, amb Marc Vilajuana a la veu, Adrià Grandia a la viola de roda i sintetitzador modular, Carlos Martorell als sintetitzadors i artiphon, i una intel·ligència artificial entrenada amb 11.000 partitures religioses de l’edat mitjana i del renaixement per a la primera meitat de la peça, i material tradicional per a la segona. A més, ens escolta i toca a temps real amb nosaltres durant tot el recorregut. Estel·la Juvanteny participa també in situ mitjançant la seva metodologia performativa de traducció gràfica, relligant les sensacions, discursos i relacions que emanen de la performance en un grafisme semiautomàtic.    

Acte de fe entrelliga els ritus de pas amb els protocols de xarxes, la simbologia litúrgica i el MIDI com a canals de comunicació, l’ànima i el perfil digital, i explora les jerarquies establertes per presentar en un sol pla humanitat i màquina/déu.

La IA és ara mateix dins de l’imaginari col·lectiu un ens eteri, abstracte, intangible, a banda d’autònom, amb capacitat de predir i que sembla saber-ho tot de nosaltres, a partir de representacions simbòliques de nosaltres mateixos. Aquesta és la premissa perfecta i punt de partida del treball.   

La litúrgia la inicia la intel·ligència artificial i la tanca la veu humana. No es tracta de fer una regressió o un retorn, sinó de tancar i experimentar amb un cercle del qual molts cops només en coneixem la primera meitat. La tecnologia llavors passa a ser una expansió de les nostres possibilitats i capacitats.

Més enllà d’aquestes propietats deístiques (o de reflex), la IA s’envolta de moltes altres qüestions a nivell d’autoria, gestió i representació de la informació. És una destil·lació de tot allò amb què s’ha entrenat, i aquí pren forma de representació d’un espai-temps concret, on els individus es difonen en una construcció col·lectiva. El context es converteix en un artefacte cultural més, que es pot modelar, editar, rellegir i remesclar. 

Fitxa tècnica

Direcció: Carlos Martorell
Música: Adrià Grandia – viola de roda acústica i MIDI, sintetitzador modular, laptop, flauta
Marc Vilajuana – veu, pandero, looper, campanes
Carlos Martorell – sintetitzadors, artiphon
Il·lustracions i traduccions gràfiques: Estel·la Juvanteny
Programació IA i interface a temps real:  Carlos Martorell
IA basada en MusicAutobot per Andrew Shaw, sobre Transformer-XL
Textos de la performance: ‘God Future’ de David Quiles Guilló (traduït al llatí per Google Translate)
Producció / Fira Tàrrega: Suport a la Creació, Fira Mediterrània, Eufònic, Konvent.0
Creat en residència a Konvent.0 (Cal Rosal, Berga) i Convent de les Arts (Alcover).

 

© fotografies: Alcover – Aleix Vallverdú, Eufònic, Carlos Martorell